Zeer grote brand bij het chemische bedrijf ELD aan de Zijlmakerijweg in Oosterhout.

OOSTERHOUT – Op het industrieterrein Weststad in Oosterhout is dinsdagavond een grote brand uitgebroken bij het bedrijf Europa Liquid Drumming ELD aan de Zeilmakerijweg in Oosterhout. Om 23.30 is het sein brand meester gegeven.

Vrijwel meteen na het uitbreken van de brand dinsdagavond bij het chemische bedrijf  is de brandweer in de wijde omgeving gaan meten of er schadelijke stoffen vrijkwamen. Dat meldde burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout rond 1.15 uur vannacht. “Gelukkig wijzen de meetresultaten er op dat er geen gevaar is ontstaan voor de volksgezondheid.”

Veiligheidsvoorschriften

Na de brand bij Chemiepack in Moerdijk in 2011 nam ELD taken over van dat chemische bedrijf. Hoewel op dat moment ELD nog niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften is dat op dit moment volgens de Oosterhoutse burgemeester wel degelijk het geval. “De veiligheid is op een paar kleine puntjes na in orde.”

​’Luchtalarm’

Voor bewoners van de nabij liggende wijken, zoals Vrachelen 2, was tijdens de brand onduidelijkheid over de vraag wat ze moesten doen. Het luchtalarm zou zijn afgegaan, maar niemand heeft iets gehoord. Volgens de hulpdiensten ontstond de onduidelijkheid nadat een overijverige brandweerman op twitter zou hebben gemeld dat het alarm was afgegaan.

​NL Alert

Oosterhout is als eerste Brabantse gemeente aangesloten bij het alarmeringssysteem NL Alert. Aangesloten smartphone-bezitters kregen echter pas vlak voordat rond 23.30 uur het sein ‘brand meester’ werd gegeven een Alert-bericht binnen. Huisman: “Het systeem kampte met een storing. De brandweer heeft echter vanaf het prille begin via twitter bericht over de stand van zaken.” Zo kon de waarschuwing snel worden verspreid dat het verstandig was ramen en deuren dicht te houden.

Dikke rook

Bij de brand, die in een half open loods op het terrein van het chemische bedrijf ontstond, waren het lege verpakkingsmaterialen en vaten die afbrandden. Die veroorzaakten volgens Huisman de dikke rook. De wind, zo had de politie al eerder laten weten, maakte dat de rook zich snel over een groot gebied verspreidde. Tot aan het noorden van België.

Drinkwater

De brandweer bestreed het vuur met water. Dat is op het terrein van ELD opgevangen en wordt per tankwagen afgevoerd. Het bluswater dat is gebruikt voor het nathouden van omliggende gebouwen is volgens de gemeente Oosterhout niet vervuild geraakt. Bewoners hoeven niet te vrezen voor de kwaliteit van hun drinkwater.

Overigens benadrukt Huisman dat er, ondanks geruchten op sociale media, geen enkel gevaar is geweest dat het vuur zou overslaan naar een vuurwerkopslag in Oosterhout. Die ligt enkele kilometers verderop.

Oorzaak

Wat de oorzaak van de brand precies is geweest, en wat het verband kan zijn tussen een gehoorde explosie en het vuur dat in een verder ogenschijnlijk lege loods uitbrak, is onderwerp van verdere studie.

Bij het uitbreken van de brand waren er op het terrein van ELD mensen aan het werk. Zij bleven ongedeerd.

BRON: BN de Stem

 

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com