Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Moergestel, 18.000 dieren worden geruimd

Fotograaf: Rick Denissen

MOERGESTEL РBij een pluimveebedrijf aan de Floraweg in Moergestel is de vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 18.000 dieren. 

De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Volgens Rijksoverheid gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep (H5). In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven, maar in het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Moergestel liggen wel zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 21 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Moergestel. Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van de desbetreffende bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Bron: https://www.bd.nl/brabant/vogelgriep-in-moergestel-bedrijven-in-de-kempen-wachten-in-spanning-af~a983dcaa/

Video van de ruiming:

 

 

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com